Lahden Harrastajateatteri ry on perustettu 2016.

Yhdistyksellä on vuosittain 1 - 2 aikuisten harrastajateatteriryhmää, jotka harjoittelevat Lahden Hannunsalilla. Esityspaikkana toimii Lahden Vaahterasali.

Lahden Harrastajateatterilla on myös teatterikerho senioreille ja improryhmä aikuisille sekä lyhytkurssitarjontaa.

Lahden Harrastajateatteri ry:n hallitus:

Jorma Kakko

Siiri Kakko

Päivi Semeri

LAHDEN HARRASTAJATEATTERI


Lahden Harrastajateatteri sai alkunsa syksyllä 2015 parin ihmisen halusta tehdä ja ohjata harrastajateatteria Lahdessa. Innokkaita teatterin harrastajia halusi mukaan sen verran paljon, että kaikki eivät edes mahtuneet perustettuun teatteriryhmään. Tilausta harrastaa teatteria näytti olevan. Mukaan päässeiden kanssa aloitettiin sitten harjoitukset Hannunsalilla tammikuussa 2016. Harjoitustila järjestyi Etelä-Hämeen Nuorisoseuran ystävällisellä avulla.

Ensimmäisen näytelmän ensi-ilta oli toukokuussa 2016 perinteikkäässä Lahden Pikkuteatterissa ja näytelmänä oli Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän Päällystakki. Se pohjautuu löyhästi Nikolai Gogolin novelliin ja sen ohjasi ja sovitti Jorma Kakko. Ei ihan helpoimmasta päästä oleva aloitus, mutta hienosti näyttelijät, joista suurin osa oli ensi kertaa lavalla, selvisivät vaativasta tekstistä. Keväällä 2017 oli peräti kaksi ensi-iltaa kahden eri Lahden Harrastajateatterin ryhmän toteuttamana. Maaliskuussa esitettiin näytelmää Kekkonen tulee! ja toukokuussa sai kantaesityksenä ensi-iltansa Tove Idströmin elokuvakäsikirjoitukseen pohjautuva Eila. Seuraavana esityskautena nähtiin maaliskuussa 2018 Aarne Tarkaksen farssi Älä nuolase... ja toukokuussa oli vuorossa jännityskomedia Kahdeksan. Harrastuskautena 2018 - 2019 valmistettiin maaliskuulle ensi-iltaan Aki Kaurismäen elokuvasta sovitettu Kauas pilvet karkaavat -näytelmä ja toukokuussa 2019 sai kantaesityksensä uusi kotimainen draamakomedia Muuttuuko ihminen? (käsikirjoitus ja ohjaus Siiri Kakko). Tammikuussa 2019 toteutettiin myös yhteistyössä Turun Taideakatemian kanssa TunteetOn-esitys.

Kautena 2019 - 2020 aikuisten harrastajateatteriryhmä työsti Sirkku Peltolan Ihmisellinen mies -näytelmää. Sen ensi-ilta oli maaliskuussa 2020 Lahden Pikkuteatterissa. Näytelmän esitykset jatkuivat kahden näytöksen verran myös syksyllä 2020. Toisena esityksenä valmistettiin Laura Ruohosen Yksinen-näytelmä (ohj. Siiri Kakko), jota esitettiin Lahden Vaahterasalissa lokakuussa 2020. Vuoden 2021 ensi-ilta oli Vadelmavenepakolainen-näytelmä. Miika Nousiaisen romaanin oli dramatisoinut näytelmäksi Ari-Pekka Lahti ja esityksen ohjasi Jorma Kakko. Kaudella 2021-2022 järjestettiin myös teatteri-ilmaisun lyhytkurssi ja improvisaation viikonloppukurssi, joiden vetäjänä toimi Siiri Kakko.


Lokakuussa 2022 sai ensi-iltansa Lahden Vaahterasalissa Minna Canthin ja Maria Jotunin novelleista dramatisoitu Elämän leikki - Kauppa-Lopo ja muita kohtaloita -näytelmä. Dramatisoinnista ja ohjauksesta vastasi Siiri Kakko.
Lahden Harrastajateatteri järjesti myös teatterikerhoa senioreille. Ensimmäinen kerho oli syksyllä 2022 ja toinen kerho toimi kevätkaudella 2023. Kevään 2023 näytelmänä esitettiin Veikko Huovisen klassikkoteos Havukka-ahon ajattelija, jonka ohjasi Jorma Kakko.

Lahden Harrastajateatteri on saanut sekä vuonna 2022 että 2023 apurahan Teatterituki ry:ltä.

Kaudella 2023-2024 aikuisten näytelmäryhmä harjoittelee Jorma Kakon johdolla Agapetuksen Syntipukki-farssia, jonka ensi-ilta on maaliskuussa 2024 Vaahterasalissa. LHT:ssa pyörii myös senioreiden teatterikerho ja aikuisten improryhmä, joiden vetäjänä toimii teatteri-ilmaisun ohjaaja Siiri Kakko.

Lahden Harrastajateatteri kokoaa näyttelijät aina tulevan näytelmän ehdoilla ja sen takia esimerkiksi tänä syksynä ei ollut uusien näyttelijöiden hakua. On tärkeää, että harrastajateatterissa mukana oleville riittää näyttelemistä ja mielekästä tekemistä. Siksi ryhmien koot pidetään maltillisina, eikä Lahden Harrastajateatterin tarkoituksena olekaan haalia mukaan mahdollisimman paljon harrastajia, vaan tarjota mukana oleville riittävästi haastetta ja näyteltävää. Tarvittaessa otetaan taas mukaan uusia ihmisiä.

Tarkoituksena on vakiinnuttaa asema laadukkaana harrastajateatterina ja kasvattaa toimintaa. Vierailuesityksiä esimerkiksi joillekin nuorisoseurataloille on myös mietitty. Myös erilaisia teatteri-ilmaisun lyhytkursseja, työpajoja ja viikonloppukursseja on tarkoitus järjestää viikoittaisen toiminnan lisäksi.

Toiminnan tärkein tavoite on saada innokkaiden harrastajien kanssa valmiiksi hyvät ja kiinnostavat näytelmät ja mahdollisimman paljon ihmisiä niitä myös katsomaan, sillä teatterihan on nimenomaan vuorovaikutusta näyttelijöiden ja katsojien välillä.