Lahden Harrastajateatteri ry on perustettu 2016.

Yhdistyksellä on tällä hetkellä kaksi aikuisten harrastajateatteriryhmää, jotka harjoittelevat Lahden Hannunsalilla.Lahden Harrastajateatteri ry:n hallitus:

Jorma Kakko

Siiri Kakko

Päivi Semeri

Esa Taavila


LAHDEN HARRASTAJATEATTERI


Lahden Harrastajateatteri sai alkunsa syksyllä 2015 parin ihmisen halusta tehdä ja ohjata harrastajateatteria Lahdessa. Innokkaita teatterin harrastajia halusi mukaan sen verran paljon, että kaikki eivät edes mahtuneet perustettuun teatteriryhmään. Tilausta harrastaa teatteria näytti olevan. Mukaan päässeiden kanssa aloitettiin sitten harjoitukset Hannunsalilla tammikuussa 2016. Harjoitustila järjestyi Etelä-Hämeen Nuorisoseuran ystävällisellä avulla.

Ensimmäisen näytelmän ensi-ilta oli toukokuussa 2016 perinteikkäässä Lahden Pikkuteatterissa ja näytelmänä oli Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän Päällystakki. Se pohjautuu löyhästi Nikolai Gogolin novelliin ja sen ohjasi ja sovitti Jorma Kakko. Ei ihan helpoimmasta päästä oleva aloitus, mutta hienosti näyttelijät, joista suurin osa oli ensi kertaa lavalla, selvisivät vaativasta tekstistä. Keväällä 2017 oli peräti kaksi ensi-iltaa kahden eri Lahden Harrastajateatterin ryhmän toteuttamana. Maaliskuussa esitettiin näytelmää Kekkonen tulee! ja toukokuussa sai kantaesityksenä ensi-iltansa Tove Idströmin elokuvakäsikirjoitukseen pohjautuva Eila. Seuraavana esityskautena nähtiin maaliskuussa 2018 Aarne Tarkaksen farssi Älä nuolase... ja toukokuussa oli vuorossa jännityskomedia Kahdeksan.

Lahden Harrastajateatteri kokoaa näyttelijät aina tulevan näytelmän ehdoilla ja sen takia esimerkiksi tänä syksynä ei ollut uusien näyttelijöiden hakua. Mukana toiminnassa on tällä hetkellä noin parisenkymmentä harrastajaa. On tärkeää, että harrastajateatterissa mukana oleville riittää näyttelemistä ja mielekästä tekemistä. Siksi ryhmien koot pidetään maltillisina, eikä Lahden Harrastajateatterin tarkoituksena olekaan haalia mukaan mahdollisimman paljon harrastajia, vaan tarjota mukana oleville riittävästi haastetta ja näyteltävää. Tarvittaessa otetaan sitten taas mukaan uusia ihmisiä.

Harrastuskautena 2018-2019 pyöri edelleen kaksi ryhmää ja teatteri valmisti jälleen kaksi näytelmää. Maaliskuussa 2019 esitettiin Aki Kaurismäen elokuvasta sovitettu Kauas pilvet karkaavat -näytelmä ja toukokuussa sai kantaesityksensä uusi kotimainen draamakomedia Muuttuuko ihminen?.

Tulevaisuudessa on tarkoituksena vakiinnuttaa asema laadukkaana harrastajateatterina ja maltillisesti kasvattaa toimintaa. Vierailuesityksiä esimerkiksi joillekin nuorisoseurataloille on myös mietitty. Syksyllä 2018 Lahden Harrastajateatteri järjesti myös improvisaatiokurssin harrastajilleen ja kurssitoimintaa on tarkoitus jatkaa ja laajentaakin. Tammikuussa 2019 toteutettiin yhteistyössä Turun Taideakatemian kanssa TunteetOn-esitys.

Toiminnan tärkein tavoite on kuitenkin saada innokkaiden harrastajien kanssa valmiiksi hyvät ja kiinnostavat näytelmät Pikkuteatterin lavalle ja mahdollisimman paljon ihmisiä niitä myös katsomaan, sillä teatterihan on nimenomaan vuorovaikutusta näyttelijöiden ja katsojien välillä.