Klikkaa kuvaa, niin näet julisteen isompana.

Kuvia Eilan harjoituksista Hannunsalilla:EILA – tarina arjen sankaruudesta ja oikeudenmukaisuudesta


LAHDEN HARRASTAJATEATTERI esittää toukokuussa 2017 näytelmän Eila Lahden Pikkuteatterissa (Loviisankatu 8). Näytelmä perustuu Tove Idströmin elokuvakäsikirjoitukseen.


Idström näkee Eilan kertomuksena pelon voittamisesta ja omanarvontunnon kasvusta. Vuonna 2003 valmistunut elokuva oli ehdolla peräti kahdeksan Jussi-patsaan saajaksi ja se voitti niitä kaksi. Näytelmäksi sen on dramatisoinut ja ohjannut Jorma Kakko. Eilaa ei ole aiemmin esitetty näyttämöllä, joten kyseessä on kantaesitys.

Eila-näytelmä kertoo siivooja Eila Salosesta ja hänen suhteestaan kolmeen eri tahoon – työyhteisöön, miesystäväänsä ja poikaansa. Mikään näistä suhteista ei ole kunnossa. Eila myötäilee elämässään joka suuntaan osaamatta tehdä mitään asioiden korjaamiseksi. Lopulta tilanteiden kärjistyessä Eila kuitenkin löytää itsestään voimaa ja uskaltaa tulla oman elämänsä sankariksi.

Eila on draama arjesta unohtamatta kuitenkaan huumoria ja se perustuu tositapahtumaan 1990-luvun lopulta. Tuolloin joukko valtion palveluksessa olleita siivoojia irtisanottiin laittomasti yhtiöittämisen seurauksena. Siivoojat haastoivat lopulta valtion oikeuteen.

Näytelmä kysyy oikeutetusti, ovatko työntekijät vain pelinappuloita yritysten voitontavoittelussa. ”Työantajien ei tarvitse piitata työntekijöiden oikeuksista, koska työntekijät vain harvoin uskaltavat niitä vaatia. Eila kertoo juuri siitä käänteestä, jolloin ihmisten kohtelu muuttui huonosta törkeäksi.” (Leena Eräsaari, 2009)

Eila on tarina, joka on tärkeä kertoa ja tuoda esiin. Se osoittaa, että oikeutta voi saada vain, kun uskaltaa sitä itse vaatia. Elokuva oli ajankohtainen valmistuessaan ja näytelmä on sitä yhä. Pienen ihmisen osa ei ole kadehdittava tänäkään päivänä”, toteaa ohjaaja Jorma Kakko.